Keful celor de la TIUK!
Primăvara. Vara. Toamna. Iarna. Apare o dată pe anotimp. Din 2001 pe net, Tiuk! este cea mai importantă revistă exclusiv virtuală din literatura contemporană.
La Braşov, în iarna 2001-2002, Mihail Vakulovski pune la cale, Tiuk!-ul, alături de alţi cinci redactori: Alexandru Vakulovski (la acea vreme student la Cluj), „braşovenii“ Nicoleta Cliveţ (critic literar şi profesor), Carmina Trâmbiţaş (avocatul şi corectorul revistei), Viorel Ciama (matematician şi webmaster) şi, teoretic, din Bucureşti, Dan Perjovschi („artist-ziarist aflat într-un program de disidenţă faţă de conformismele intelectuale româneşti“).
Tiuk! este, așadar,  o revistă de cultură care apare doar pe Internet, la adresa www.tiuk.reea.net. O revistă web, deschisă tuturor generațiilor literare, cu foarte multe rubrici (inclusiv pentru cititori), foarte multă informaţie, foarte multe și bune semnături. Practic, prin dezvoltarea luată (nu doar cronici de carte, ci și de spectacole sau concerte, traduceri, anchete, antologii sau avanpremiere editoriale), prin prezența ca supliment în reviste tipărite (Revista la Plic, Pana mea sau Observator cultural, ca să dăm doar câteva exemple), propriile premii și cenacluri, publicații și antologii, TIUK-ul dă impresia unui amplu magazin literar și a unei instituții literare independente.
Pentru că, cel mai important lucru pare faptul că Tiuk! e o revistă făcută de plăcere, cu chef – prietenia, libertatea, hedonismul şi calitatea superioară fiind trăsăturile care adună redacţia. Sau, ca să ne folosim de primul lor editorial, d-aia:
„Uite Tiuk! k-avem kef. L-am konceput duminikă. E gazetu tău de uikend. Citeşte ce-ţi place. Kă-ţi. Kă-mi. Kă ne place. L-am gîndit din mers. L-am făkut la fel. D-aia. În timpul săptămînii nu gîndim. Ştii tu de ce. D-aia. E revista în kare vin cei mai buni, dar de plăcere. D-aia.
Dakă nu noi, atunci cine?“
 
 
Regia: Vlad Rotaru
Imagine: Vlad Rotaru
Muzica: Luna Amară
Scenariul și producția: un cristian
Durata: 33 min
Documentar realizat cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România
Data premierei: 2 Noiembrie 2014, Rockstadt, Brașov