Aici Nora Iuga
București – Berlin.
Literatură și viață.
Poezie-proză-traduceri.
Nora Iuga.
Scriitor român.
Poate „cel mai tânăr scriitor român din toate timpurile”.
La 83 de ani, vie și seducătoare.
Gata să cucerească publicul și să-și spună povestea.

,,Aici Nora Iuga” este un documentar emoționant de aproape 75 de minute, realizat în perioada 2008-2014, la București și Berlin, care îți oferă, generos, o avalanșă de informații atât despre omul Nora Iuga, cât și despre scriitoarea și traducătoarea Nora Iuga. O regăsim pe aceasta la București, în apartamentul ei, înconjurată de cărți, arătându-ne „comorile” ei, vorbindu-ne despre soțul ei, poetul George Almosnino, citind din poemele lui, povestindu-ne despre Tiberiu, fiul său, balerin – maestru de balet la Opera Națională București -, despre bucuriile și tristețile sale, despre momentele bune și cele mai puțin bune. Filmul te poartă înainte și înapoi, te plimbă prin spații și prin timp, intercalează confesiunile Biancăi Burța-Cernat, Corinei Sabău, lui Octavian Soviany și Constantin Abăluță despre Nora Iuga, printre propriile ei mărturisiri.

„Povestea unui scriitor plin de viaţă, la peste 80 de ani, gata să-şi refirme dragostea pentru oameni şi literatură, capabil să joace într-un documentar ca într-un film revanşă e, în sine, o tulburătoare pagină a farmecului vieţii. Am ales un scriitor emblematic, prin opera lui dar şi prin cei trei laureaţi Nobel pe care i-a tradus înainte ca aceştia să fi fost răsplătiţi cu acest premiu (Elfriede Jelinek, Günter Grass şi Herta Müller) pentru a demonstra, în felii de viaţă, că literatura nu e doar o stare de fapt, ci şi una de spirit.” (un cristian)

Aici Nora Iuga este „mesajul” care deschidea telefonic fiecare apariție a autoarei pe blogul personal, dar și o formă de a spune că, și la 80 și de ani, un scriitor rămâne accesibil literaturii și publicului.
“Sincer, nu am deloc convinderea că sunt o scriitoare extraordinară, că și când eram mică, când eram adolescentă, eu nu mi-am dorit să devin poet sau scriitor. Eu mi-am dorit mult mai mult să devin actriță. Pe mine scena m-a atras mai mult.”
Acesta este punctul de pornire al micilor confesii. De-aici pleacă povestea și se tastează la o mașină de scris din 1931.
Documentarul a fost realizat în perioada 2008-2014, la București și Berlin, și a fost realizat cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România. De menționat că întregul buget al documentarului a fost unul independent. Documentarul a avut premiera pe 18 mai 2014, la Cinemateca Română..
Regia: Vlad Rotaru
Cu: Nora Iuga, Bianca Burța-Cernat, Corina Sabău, Octavian Soviany, Constantin Abăluță
Imaginea: Nicu Rotaru, Vlad Rotaru, Cezar Gheorghe, un cristian
muzica: Grodek
Scenariu și producția: un cristian
Durata: 73 min
Data premierei: 18 Mai 2014, Cinemateca Union, București